Wanneer we het hebben over depressie en ADHD, raken we aan een thema dat voor velen herkenbaar is. Toch hoor je er niet veel over en wordt de link niet vaak gelegd. Deze combinatie van neurologische aanleg kan een uitdagende mix vormen en je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Maar wat is precies de relatie tussen deze twee? En belangrijker nog, hoe kun je ermee omgaan? Dat lees je in deze blog.
Oorzaak van depressie bij ADHD
Depressie komt vaak voor bij mensen met ADHD, maar waarom precies is nog niet wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er wel verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken en overeenkomsten van depressie bij ADHD (let op: vakjargon!):
- Neurobiologische oorzaken: Zowel ADHD als depressie hebben een relatie met veranderingen in de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn bijvoorbeeld dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze verstoringen kunnen gelijksoortige symptomen veroorzaken. Daarmee wordt de kans op depressie vergroot bij mensen met ADHD.
- Genetische aanleg: Er is een genetische relatie tussen ADHD als depressie. Mensen met ADHD hebben mogelijk een genetische aanleg voor het ontwikkelen van depressieve symptomen.
- Psychosociale factoren: Het leven met ADHD is uitdagend in onderwerpen zoals aandacht, concentratie, impulsiviteit en organisatie. Deze moeilijkheden kunnen leiden tot problemen op school, werk en in relaties. Dat zorgt op hun beurt stress en gevoelens van hulpeloosheid, bekende risicofactoren voor depressie.
- Zelfbeeld en zelfvertrouwen: Mensen met ADHD ervaren vaak negatieve reacties en stigma’s van anderen vanwege hun symptomen. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld, verminderd zelfvertrouwen en gevoelens van minderwaardigheid, wat de kans op depressie vergroot.
- Chronische stress: Bij ADHD-symptomen komen ook vaan stress-gerelateerde klachten voor. Dit komt omdat mensen met ADHD vaak moeite hebben om deadlines te halen, taken te voltooien en om te gaan met dagelijkse verantwoordelijkheden. Langdurige of chronische stress draagt bij aan het ontstaan van een depressie.
- Comorbiditeit (gelijktijdige uitdagingen): ADHD komt vaak voor samen met andere psychische uitdagingen, zoals angststoornissen en stemmingsstoornissen, waaronder depressie. De aanwezigheid van meerdere stoornissen kan de ernst van de symptomen verergeren en het moeilijker maken om met de uitdagingen om te gaan.
De relatie tussen ADHD en depressie
ADHD en depressie overlappen elkaar vaker dan je misschien zou denken. Mensen met ADHD ervaren vaak een hogere mate van stress en frustratie. Dat ontwikkeld zich vaak in gevoelens van neerslachtigheid of zelfs een depressie. Dit komt deels door de constante strijd met concentratieproblemen, impulsiviteit en de moeite om aan de verwachtingen van de samenleving te voldoen.
Omgaan met tegenvallers bij ADHD
Het leven zit vol met uitdagingen, en voor iemand met ADHD kunnen deze soms overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om tegenvallers het hoofd te bieden:
- Accepteer je gevoelens: Het is oké om je soms niet oké te voelen. Acceptatie is de eerste stap naar verbetering.
- Zoek steun: Praat met familie, of iets verder weg met vrienden of een professional. Je staat er niet alleen voor.
- Knip taken op: Grote taken kunnen overweldigend zijn. Breek ze op in kleinere, beheersbare stukjes.
Wat kun je zelf? Tips tegen sombere gedachten
Omgaan met sombere gedachten kan een uitdaging zijn. Toch zijn er wel dingen die je zelf tegen sombere gedachten kunt doen. Met deze tips ga je sombere gedachten tegen en bevorder je een positievere mindset.
- Herken negatieve gedachten: Probeer bewust te worden van je gedachten en merk op wanneer je negatieve of sombere gedachten hebt. Herken en identificeer specifieke gedachtenpatronen die je somber maken.
- Daag negatieve gedachten uit: Probeer je negatieve gedachten uit te dagen door ze te onderzoeken en te controleren op bewijs en logica. Vraag jezelf af of je gedachten realistisch en helpend zijn, en probeer positievere en realistischere alternatieven te vinden.
- Praktiseer zelfliefde: Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, net zoals je dat zou zijn voor je grote liefde of een goede vriend. Erken dat iedereen moeilijke momenten heeft en dat het normaal is om sombere gedachten te ervaren.
- Blijf in het hier en nu: Richt je aandacht op het heden en concentreer je op wat je op dit moment kunt doen en waarderen. Mindfulness- en meditatieoefeningen kunnen helpen om in het moment te blijven en je gedachten te kalmeren.
- Zorg voor je lichaam: Een gezonde levensstijl kan je stemming verbeteren. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond voedsel, blijf gehydrateerd en doe regelmatig lichaamsbeweging.
- Gebruik MoodComplete: De natuurlijke ingrediënten van het supplement MoodComplete helpen je aan twee kanten. Het geeft rust in je hoofd
Natuurlijke l theanine, omega 3 in zijn meest pure
plantaardige vorm en glidkruid vindt je
in MoodComplete capsules.
Natuurlijke ondersteuning bij ADHD en depressie
Naast wat je zelf kan doen, kun je ook de natuur je laten helpen. Er zijn natuurlijke supplementen die ondersteuning bieden voor mensen met ADHD en bij (of in combinatie met) depressieve gedachten. MoodComplete is zo’n supplement. Dit bestaat uit:
- Omega 3: Bekend om zijn positieve effecten op de hersenfunctie. Het geeft je rust, overzicht en structuur.
- Glidkruid: Helpt bij het verminderen van angst en stress en geeft je een relaxed gevoel.
- L-theanine: Bevordert ontspanning zonder slaperigheid te veroorzaken. Ook krijg je een langere concentratie op taken of opdrachten.
Ontdek meer over jezelf
Depressie en ADHD kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kun je een vol en rijk leven leiden. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is. Door jezelf te informeren en open te staan voor hulp, zet je grote stappen richting een gelukkiger en gezonder leven.
Hoe gebruik je MoodComplete?
Je neemt dagelijks het supplement in net voor het ontbijt met een glas water. De dagelijkse dosering is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Bij een lichaamsgewicht onder de 50 kilo neem je 2 capsules, bij een lichaamsgewicht boven de 50 kilo neem je 3 capsules. Vanaf het zesde levensjaar is MoodComplete te gebruiken.
Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.