Overgevoelig voor geluid zijn kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs fysieke ongemakken. Als je merkt dat je moeite hebt met het verdragen van bepaalde geluiden, is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent. Veel mensen vinden geluid snel te veel, te hard of te scherp. Gelukkig zijn er manieren om ermee om te gaan.
In deze blog bespreken we wat geluidsgevoeligheid inhoudt, welke symptomen erbij horen en wat je kunt doen om de impact ervan te verminderen.
Wat is geluidsgevoeligheid?
Geluidsgevoeligheid, ook wel hyperacusis genoemd, is een aandoening waarbij je overgevoelig reageert op bepaalde geluiden. Voorbeelden van welke geluiden je overgevoelig kunt reageren zijn:
- Verkeersgeluiden
- Geroezemoes
- Een blaffende hond
- De uitlaat van een scooter of motor op benzine
- Spelende of huilende kinderen
- Het geluid van een föhn
- Keukengeluid van bijvoorbeeld bestek of pannen
- Harde muziek met/of hoge tonen
- Industriële geluiden
Mensen met een overgevoeligheid voor geluid ervaren deze geluiden vaak als zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk. Soms beïnvloed het zelfs de zin om ergens heen te gaan of vermijd je bepaalde plekken. De mate van gevoeligheid kan variëren van persoon tot persoon en kan in de loop van de tijd veranderen.
Hoe wordt je overgevoelig voor geluid: de hyperacusis oorzaak
Overgevoeligheid voor geluid kan verschillende oorzaken hebben. De meeste mensen die last hebben van overgevoeligheid voor geluid zijn ook hoog gevoelig in andere zaken. Dat noem je hoog sensitiviteit.
Hoog sensitieve mensen hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen, diepere waarneming van subtiele details, zijn creatief en zijn meestal sterk verbonden aan hun intuïtie; het onderbuikgevoel. Door deze eigenschappen kan geluid dus ook hard aankomen.
De oorzaak van overgevoelig voor geluid kan ook lichamelijke factoren kennen. Voorbeelden daarvan zijn:
- Schade aan het gehoor: Langdurige blootstelling aan harde geluiden, zoals luide muziek, machines op de werkplek, of explosies, kan leiden tot gehoorbeschadiging. Dit kan resulteren in hyperacusis, waarbij zelfs normale geluiden als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren.
- Oorinfecties: Infecties van het middenoor kunnen leiden tot tijdelijke overgevoeligheid voor geluid. Infecties kunnen het gehoor beïnvloeden en de gevoeligheid voor geluid verhogen tijdens of zelfs nog ná de infectie.
- Hoofdletsel: Een hersenschudding of traumatisch hersenletsel, kan leiden tot veranderingen in de manier waarop het brein geluiden verwerkt. De klachten die horen bij hyperacusis kunnen daarvan een gevolg zijn. De geluiden lijken harder dan normaal.
- Neurologische aandoeningen: Sommige neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Lyme, de ziekte van Menière, of migraine, kunnen gepaard gaan met overgevoeligheid voor geluid als een symptoom. Deze aandoeningen kunnen de manier waarop het zenuwstelsel geluiden verwerkt verstoren.
- Psychologische factoren: Hoewel hyperacusis vaak een fysieke oorzaak heeft, kunnen psychologische factoren zoals stress, angststoornissen of posttraumatische stressstoornis (PTSS) de symptomen verergeren of bijdragen aan de perceptie van overgevoeligheid voor geluid.
Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van overgevoeligheid te herkennen. Met de natuurlijke oplossing van MoodComplete ga je de gevolgen tegen en wordt je minder gevoelig voor geluiden.
Met de 100% natuurlijke capsules van MoodComplete verwerk en verdraag je geluid beter en krijg je meer rust en overzicht.
Wanneer ben je overgevoelig voor geluid?
Wanneer je een hoge geluidsgevoeligheid hebt en vanaf welke gevoeligheid je ‘over’-gevoelig bent staat niet vast. Op het moment dat je regelmatig onderstaande gevolgen herkent, ben je overgevoelig voor geluid:
- Fysiek ongemak of pijn bij het horen van bepaalde geluiden
- Stress in reactie op geluiden
- Paniekgevoel bij langdurig hard geluid
- Geluid dat door je hoofd ‘knalt’
- Het bewust vermijden van situaties waarin je aan specifieke geluiden wordt blootgesteld
- Vermoeidheid of concentratieproblemen na blootstelling aan geluid
Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen niet bij iedereen op dezelfde manier tot uiting komen. Sommige mensen ervaren slechts milde hinder, terwijl anderen ernstige beperkingen ondervinden in hun dagelijks functioneren.
Er is een natuurlijke oplossing tegen gevoeligheid voor geluid. Het natuurlijke supplement MoodComplete geeft je rust in je hoofd, haalt scherpe randjes van het geluid en je verdraagt meer. Je kan ook zelf wat doen. Daar zijn deze tips voor:
Tips tegen geluidsgevoeligheid in het dagelijks leven
Als je last hebt van een overgevoeligheid voor geluid, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de impact ervan te verminderen:
- Identificeer de geluiden die je het meest triggeren en probeer deze waar mogelijk te vermijden of te dempen.
- Gebruik oordopjes of gehoorbescherming in situaties waarin je wordt blootgesteld aan hinderlijke geluiden.
- Zorg voor voldoende rust en ontspanning, aangezien stress de gevoeligheid voor geluid kan verergeren.
- Gebruik MoodComplete om zo de scherpe randjes van het verwerken van geluid eraf te halen. Geniet van samenkomsten, geluiden die je aanstaan in plaats van een negatieve reactie.
Vind de ondersteuning die je nodig hebt
Met de juiste strategieën en natuurlijke aanpak kun je leren omgaan met je gevoeligheid voor geluid en de kwaliteit van je leven verbeteren. Een van deze natuurlijke oplossingen zijn de capsules van MoodComplete. Deze capsules kennen drie belangrijke ingrediënten: plantaardige Omega 3, l-theanine uit groene thee en glidkruid extract.
Deze natuurlijke samenstelling geeft je brein rust en overzicht. Geluiden komen veel minder hard binnen, je verwerkt alles ordelijk en je ‘kan meer aan’. Gebruikers ervaren minder stress, slapen beter en voelen zich positiever in het leven staan. Ook behoud je meer focus in je dagelijkse bezigheden en kun je je gedachten bij de onderwerpen houden die aandacht nodig hebben.
Hoe MoodComplete gebruiken?
MoodComplete capsules neem je iedere dag en is geschikt vanaf zes jaar. De dosering is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Onder de 50 kilo neem je twee capsules per dag, boven de 50 kilo neem je drie capsules per dag. Deze neem je tegelijk in, net voor het ontbijt met een glas water.