In de wereld om ons heen worden we voortdurend bestookt met een overvloed aan prikkels. Fel verlichte schermen, constante melding op onze apparaten en het tempo van ons leven.
De voortdurende stroom van informatie en verleidingen om te reageren leidt bij veel mensen tot overprikkeling. Overprikkeling kan aanzienlijke gevolgen hebben voor ons brein en welzijn. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat overprikkeld precies is, hoe we het kunnen voorkomen en welke effectieve tips er zijn om overprikkeling te verminderen.
Wanneer ben je overprikkeld?
Wat is normaal en wat is niet normaal? Veel mensen die snel overprikkeld zijn vragen zich dat af. Ze ervaren vaak prikkelbaarheid tijdens bepaalde momenten waarop hun zintuigen en mentale capaciteit worden belast. Overprikkeling kan optreden in deze situaties:
- Lawaaierige omgevingen zoals drukke winkelcentra, luide feesten of overvolle openbare ruimtes.
- Locaties met fel licht, flikkerende schermen en visuele chaos, zoals drukke straten of overladen interieurs.
- Sociale situaties met veel mensen, zoals netwerkevenementen, beurzen0 of grote bijeenkomsten.
- Persoonlijke omstandigheden in het gezin, op school of op het werk.
- Overweldigende geuren in drukke restaurants of parfumafdelingen van winkels.
- Lange tijden van mentale inspanning, zoals multitasking of het verwerken van complexe informatie.
Al deze situaties leiden tot een opbouw van stress en overprikkeling, wat resulteert in verhoogde prikkelbaarheid. Het begrijpen van deze gemeenschappelijke triggers kan mensen helpen om hun omgeving beter te beheren en strategieën te ontwikkelen om prikkelbaarheid te verminderen en overprikkeling te voorkomen.
Overprikkeling van de hersenen; hoe werkt dat?
Onze hersenen zijn een buitengewoon complex orgaan dat informatie verwerkt, emoties reguleert en ons gedrag stuurt. Echter, wanneer het wordt blootgesteld aan overmatige en intense prikkels, kan het brein overweldigd raken. Overprikkeling van het brein treedt op wanneer het niet langer in staat is om effectief informatie te verwerken en te filteren. Dit kan leiden tot een hele lijst aan symptomen, waaronder vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit.
Bovendien kan langdurige of chronische overprikkeling ook door ontwikkelen in chronische stress. Dat brengt allerlei vervolg klachten met zich mee. Voorbeelden daarvan zijn hart- en vaatziekten, darmproblemen, huidklachten en depressieve gevoelens. Hoog tijd om overprikkeling tegen te gaan op een natuurlijke manier. Eerst wat tips.
Met deze tips ga je overprikkeling voorkomen
Overprikkeling voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er tips die je zelf kunt ondernemen om overprikkeling te voorkomen. Daarmee bescherm je het brein tegen de overmatige stimulatie vanuit welke oorzaak dan ook. Met deze tips voorkom je dat je snel overprikkeld raakt.
- De eerste stap is het creëren van een rustige omgeving. Dit betekent dat we onze omgeving proactief moeten aanpassen om overmatige prikkels te verminderen. Rustige en opgeruimde ruimtes geven ook rust in je hoofd. Gebruik natuurlijke, rustige kleuren en zet in iedere ruimte makkelijk te onderhouden planten. Houd ramen zoveel mogelijk vrij van bekleding, zodat natuurlijk zonlicht vrij spel heeft.
- Ook kunnen we onze tijd beter beheren door vaker pauzes in te lassen. Door prioriteit te geven aan activiteiten die ons energie geven in plaats van uitputten ga je overprikkeling voorkomen.
- Digitale detox helpt tegen overprikkeling. Door minder gebruik te maken van je smartphone, tablet of pc verminder je de constante stroom van informatie, reclames en licht. Zeker zo’n twee uur voor het slapen gaan geeft dat een betere nachtrust.
- Leer nee zeggen door grenzen te stellen aan activiteiten die je veel energie kosten. Overmatige belasting voor anderen terwijl je zelf snel overprikkeld raakt is geen gezonde situatie. Nee zeggen is vaak helemaal niet erg en afschalen van activiteiten geeft je rust en gezondheid.
- Neem genoeg rust om je hoofd op orde te krijgen. Tijdens rustmomenten of slaap verwerken onze hersenen alle informatie van de afgelopen uren. Dat geeft rust, structuur en verlaagt je stressniveau.
- Regelmatig genieten van de natuur in je tuin of in de omgeving helpt je om overprikkeling te voorkomen. Het suizen van de wind, fluiten van de vogels en ritselen van de bladeren zijn goed voor onze hersenen.
- Met een gezonde levensstijl met voldoende beweging, rust en gezond eten verzorg je je lichaam en wordt je meer weerbaar tegen overprikkeling.
- Plan en structureer je dag. Als je snel overprikkeld bent, komen onverwachte dingen hard aan. Plotselinge verandering van de planning geven belasting voor je hersenen en zorgen voor stress. Plan ook relaxen en luieren in, dat is erg belangrijk voor je mentale gezondheid.
- Gebruik MoodComplete capsules tegen overprikkeling. Dit natuurlijke supplement helpt je bij het filteren, structureren en opslaan van de informatie die belangrijk is.
MoodComplete is 100% natuurlijk. De capsules zelf zijn van HPMC, het vegan alternatief voor gelatine.
MoodComplete tegen overprikkeling
Overprikkeling ga je op een natuurlijke manier tegen met MoodComplete capsules. Dit supplement kent een unieke formule en is 100% natuurlijk. Met deze drie ingrediënten ga je overprikkeling tegen, voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zes jaar.
Omega 3
Omega 3 is een rustgevend natuurlijk middel wat we halen uit zeewieralgen. Dit is de natuurlijke bron van Omega 3. Het verminderd prikkels, helpt bij het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel en verlaagd stress. Omega 3 is goed voor hart en bloedvaten en werkt ontstekingsremmend.
Glidkruid
De bioactieve werking van glidkruid geeft een ontspannen en kalmerend gevoel. De natuurlijke slaapbevorderaar is volledig natuurlijk en niet verslavend. Het geeft een gezonde darmflora en versterkt het immuunsysteem. Met glidkruidextract kun je je beter concentreren en onthoud je informatie die belangrijk is beter.
L-theanine
Het aminozuur l-theanine kom vooral voor in ons zenuwstelsel. Het stimuleert neurotransmitters. Dat zijn overdracht stofjes of signaalstofjes voor onze hersenen. De stoffen die geactiveerd worden zijn dopamine, serotonine en GABA. Dopamine komt vrij bij genot, aandacht en beweging. Serotonine geeft zelfvertrouwen, rust en ontspanning. GABA geeft een remmende werking op stress, angst en stoornissen.
De formule van MoodComplete geeft een ontspannen staat waarbij je toch focus kan hebben. Overprikkeling neemt af, je gedachten krijgen structuur, je slaapt beter en kan beter omgaan met plotselinge veranderingen.
Hoe gebruik je MoodComplete
Om overprikkeling sterk te verminderen bestel je vandaag nog MoodComplete. MoodComplete capsules neem je iedere dag en zijn geschikt vanaf zes jaar. De dosering is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Onder de 50 kilo neem je twee capsules per dag, boven de 50 kilo neem je drie capsules per dag. De capsules neem je in met een glas water en kun je tegelijk innemen of over de dag verdelen.
Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur per brievenbuspost. Verzending is gratis in Nederland en België.