Voor 23:59 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden.

Werkdagen voor 23:59 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

Menu

Slaaptekort symptomen, oorzaken en tips

Wat zijn de symptomen van slaaptekort? Ontdek in deze blog 15 gevolgen van slaaptekort. Vaak zijn klachten per persoon verschillend. Ook worden klachten verschillend ervaren. Slaaptekort komt veel voor bij zowel jongere mensen en oudere mensen. Meestal staat slaaptekort niet op zichzelf. Daarom beschrijven we ook de oorzaak van slaaptekort.

Slaaptekort symptomen

  1. Vermoeidheid. een van de meest voorkomende symptomen van slaap tekort is moeheid. Zelfs na een nacht slapen voel je je nog steeds lusteloos, loom en heb je moeite met opstaan. Dit kan aanhouden gedurende de dag.
  2. Moeilijk concentreren. Taken en opdrachten zijn moeilijk uit te voeren als je slaaptekort hebt. Je hebt moeite met concentreren bij het leren, werken, gesprekken voeren of bijvoorbeeld autorijden.
  3. Geheugen. Bij slaaptekort heb je grote kans op een minder goed functionerend geheugen. Je vergeet snel namen of haalt ze door elkaar en je kan niet op belangrijke informatie komen. Ook worden details snel vergeten van soms de gangbare dagelijkse bezigheden.
  4. Prikkelbaar. Slaaptekort zorgt voor een overprikkeling in je hersenen waardoor je snel prikkelbaar bent. Vaak wordt dat afgedaan als chagrijnig maar je bent sneller geïrriteerd. Vaak lijkt het dat je je gewoon een dag wat minder voelt, terwijl mensen in je omgeving merken dat je anders reageert op omstandigheden.
  5. Onbalans in hormoonhuishouding. Voldoende nachtrust geeft je een gezonde hormoonhuishouding. Zowel bij mannen als bij vrouwen is dat belangrijk. Bij slaaptekort, vooral na een langere periode, komen stemmingswisselingen en depressieve gevoelens vaker voor.
  6. Minder productief. Taken of bezigheden waar je in het verleden geen moeite mee had, komen niet of nauwelijks meer uit je handen of hoofd. Slaaptekort zorgt voor een verminderde productiviteit, je krijgt minder gedaan.
  7. Sneller ongelukken. Door slaaptekort ben je minder scherp. Omdat je niet alert bent, vaak in combinatie met vermoeidheid, gebeuren er sneller ongelukken. Ook is je reactievermogen trager waardoor er dingen fout kunnen gaan.
  8. Gewichtstoename. Het metabolisme, de snelheid van stofwisseling in je lichaam, wordt sterk beïnvloed door slaapgebrek. Dat kan ervoor zorgen dat je aankomt. Om af te vallen is voldoende slaap een van de stappen die je kan nemen.
  9. Verlaagde weerstand. In je slaap worden beschadigde en verkeerde cellen opgeruimd door het lichaam. Dat proces is een natuurlijk proces die in de nacht wordt geactiveerd. Bij veel onregelmatig werken of slaaptekort kan dit proces niet functioneren. Dat betekend dat ontstekingswaarden stijgen in het lichaam. Daarmee verhoog je de kans op een lage weerstand, allergieën, huidklachten en gevoeligheid voor ziekten en infecties.
  10. Hart- en vaatziekten. Langdurig slaapgebrek zorgt voor een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.
  11. Stress: Slaaptekort kan de reactie van je lichaam op stress verergeren. Maar stress is een factor die je bij slaaptekort niet moet onderschatten. Grote kans dat je slaaptekort hebt door stress. Dan is stress de oorzaak van slaaptekort én tegelijk zorgt slaaptekort voor méér stress.
  12. Laag libido. Door het minder goed functioneren van de hormoonhuishouding en vermoeidheid is het verlangen naar intimiteit sterk minder bij slaaptekort. Tegelijk zorgt intimiteit voor een activering van geluk hormonen en zelfvertrouwen waardoor je beter slaapt.
  13. Huidproblemen en allergieën. Slaaptekort zorgt voor meer stress, verlaagd je weerstand en verhoogd de ontstekingswaarden in je lichaam. Daarmee verslechterd je darmflora en ontwikkel je allergieën en huidproblemen. De meest bekende problemen zijn een doffe, grauwe huid, oneffenheden en eczeemklachten.
  14. Spierspanning en hoofdpijn. Door slaaptekort kun je pijnlijke gewrichten en spierspanning ontwikkelen. Dit komt vooral voor in de schouders en nek. Door de spierspanning neemt de bloedtoevoer naar je hersenen af waardoor je hoofdpijn krijgt.
  15. Verstoord dag-nachtritme. De stiptheid van je biologische klok gaat achteruit bij slaapgebrek. Je hebt moeite om in slaap te komen en moeite om diep genoeg door te slapen. Tegelijk heb je overdag moeite om wakker te blijven en kan het zijn dat je de hele dag aan het geeuwen bent.

Slaaptekort gevolgen

De gevolgen van slaaptekort op korte en lange termijn variëren. Op korte termijn kun je last krijgen van kleine vervelende gevolgen. Op langere termijn kan slaaptekort levensgevaarlijk zijn. In dat geval ontwikkel je over een langere periode van slaapgebrek chronische ziekten of acute problemen in belangrijke organen zoals het hart. Dat zijn fysieke klachten van slaaptekort.

Ook kunnen bij slaaptekort de gevolgen psychisch van aard zijn. Als je last hebt van psychische klachten die je zelf niet op kunt lossen, raadpleeg dan een psycholoog.

Dit zijn de fysieke gevolgen van slaaptekort:

  • Gewichtstoename. Hormonen worden beïnvloed door slaaptekort met negatieve gevolgen voor de stofwisseling in je lichaam. Daardoor nemen de kilo’s vet toe. Vooral buikvet en vet op de heupen nemen toe.
  • Diabetes. In navolging op een verstoorde stofwisseling, vergroot je ook de kans op diabetes type 2. Dat komt door chronisch slaaptekort waarbij het metabolisme verstoort wordt en bijdraagt aan insulineresistentie.
  • Hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk, beroertes, vaatproblemen en andere cardiovasculaire problemen worden vaak geassocieerd met stress en slaaptekort.
  • Verzwakt immuunsysteem. Je weerstand gaat achteruit van slaaptekort. Dat komt door de ‘opruimfunctie’ die je lichaam heeft tijdens de slaap. Door een verzwakt immuunsysteem is je weerstand tegen infecties en bacteriën laag.
  • Vererging van pijn. Bij bestaande pijnlijke aandoeningen of acute pijnlijke situaties kan de beleving van pijn erger zijn door slaaptekort. Je zenuwstelsel reageert minder nauwkeurig bij minder slaap, waardoor je pijn anders en vaak heftiger ervaart.

Dit zijn de mentale gevolgen van slaaptekort:

  • Minder scherp. Je bent overdag minder alert waardoor je traag reageert.
  • Concentratieproblemen. Na enkele nachten of soms zelfs weken slecht slapen is vermoeidheid een van de eerste gevolgen van slaaptekort. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, lange reactietijd en een futloos en leeg gevoel.
  • Stemming niet onder controle. Hoe je gemutst bent hangt vaak af van de hoeveelheid kwalitatieve nachtrust die je hebt. Bij langdurig slaapgebrek ontwikkel je overprikkeling op iedere simpele gebeurtenis, stemmingswisselingen en angstgevoelens.
  • Stress en spanning. Gezien het feit dat stress vaak juist de oorzaak is van slaaptekort, verhoogd je stressniveau in je lichaam ook dóór slaaptekort. Dit kan een visuele cirkel worden die alleen met rust in je hoofd en een goede nachtrust te doorbreken is.
  • Hersenfunctie verminderd. Je hersenen resetten tijdens de slaap. Bij kort, licht of niet lang genoeg slapen gaat je hersenfunctie achteruit. Dat merk je door het slechter worden van je aandacht, geheugen en creativiteit. Ook verminderen je prestaties op school, werk of bij dagelijkse activiteiten. Sommige mensen merken het aan minder oplossingsgericht kunnen denken en vermindering van creativiteit.
  • Coördinatie, reactievermogen en concentratie. Slaapgebrek verhoogd de kans op ongevallen. Door verminderde coördinatie, traag reactievermogen en slechte concentratie kan fietsen of autorijden tot gevaarlijke situaties leiden.
  • Emotionele instabiliteit. Het reguleren van emoties (inleving, meedenken, aandacht geven) is moeilijker bij slaaptekort. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen in boosheid of verdriet. Dat heeft het meeste invloed bij de mensen die emotioneel het dichts bij je staan. Vaak is dat onbewust de veilige plek om emotionele instabiliteit te tonen.
  • Onbalans in hormoonbalans. Ook je hormoonbalans kan van slaapgebrek niet goed functioneren. Stemming, eetlust en energie worden beïnvloed door een disbalans in je hormonen.
  • Verslechterde cognitieve gezondheid op lange termijn. Nog steeds is chronisch slaaptekort dat verband houdt met een verhoogd risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en discussie.

Een gezonde levensstijl zoals gezond eten en drinken en iedere dag een wandeling in een rustige omgeving verbeterd je slaap.

Chronisch slaaptekort

Chronisch slaaptekort is een veelvoorkomend probleem en ontwikkeld zich vooral in de moderne samenleving. Verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van slaaptekort. Voorbeelden van verschillende factoren die chronisch slaaptekort ontwikkelen zijn drukke levensstijlen, werkverplichtingen, technologische afleidingen en stress. De exacte frequentie van chronisch slaaptekort kan variëren afhankelijk van de bevolkingssamenstelling en de geografische locatie.

Een paar statistische gegevens kunnen helpen om dit in perspectief te plaatsen:

Bevolkingsonderzoeken: Verschillende studies hebben bevolkingsonderzoeken uitgevoerd om de ontwikkeling van slaaptekort in kaart te brengen. Deze onderzoeken kunnen variëren in methodologie en criteria voor het definiëren van slaaptekort. Over het algemeen laten ze echter zien dat aanzienlijke aantallen mensen regelmatig onvoldoende slaap krijgen.

Onderzoek onder specifieke groepen: Bepaalde groepen lopen een hoger risico op chronisch slaaptekort, zoals ouders van jonge kinderen, studenten tijdens examenperiodes, mensen die in ploegendiensten werken en personen die lijden aan slaapstoornissen zoals slapeloosheid of slaapapneu.

Gezondheidsgerelateerde gevolgen: Aangezien slaaptekort een breed scala aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken of verergeren, wordt het beschouwd als een ernstige volksgezondheidskwestie. Dit heeft geleid tot toenemende aandacht voor slaapgezondheid in zowel medische kringen als bredere samenleving.

Heeft stress invloed op jou slaaptekort?

Stress kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Wanneer je gestrest bent, is je lichaam in een staat van ‘vechten of vluchten’. Dit betekent dat het klaar is voor actie, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen en in slaap te vallen. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je gedachten blijven malen, waardoor je ‘s nachts wakker ligt.

Het effect van slaaptekort op je gezondheid

Langdurig slaaptekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Daarnaast kan het je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.

Gebruik de capsules van MoodComplete om je stressniveau te verlagen en je nachtrust te verbeteren.

MoodComplete capsules tegen overprikkeling

MoodComplete is een 100% natuurlijk slaapmiddel van Omega 3, glidkruid en l-theanine. De capsules zelf zijn van HPMC, het vegan alternatief voor gelatine. 

Tips en natuurlijke slaapmiddelen

Natuurlijke slaapmiddelen zijn stoffen, kruiden of technieken die vaak worden gebruikt om de slaap te bevorderen zonder de bijwerkingen die sommige farmaceutische slaapmedicatie kunnen veroorzaken. Als je op zoek bent naar een natuurlijke oplossing, zijn er verschillende natuurlijke slaapmiddelen die je kunt proberen.

  • Kamille: Kamillethee staat bekend als natuurlijk slaapmiddel om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen ontspannen voor het slapengaan.
  • Valeriaanwortel: Valeriaan is een kruid dat vaak wordt gebruikt als natuurlijk kalmerend middel en slaapinductor.
  • Lavendel: Lavendelolie of -aroma wordt vaak gebruikt in ruimtes voor ontspanning en kan helpen bij het bevorderen van een rustige slaapomgeving.
  • Passiebloem: Passiebloem wordt soms gebruikt als een natuurlijk kalmerend middel en kan helpen bij het verminderen van angst en bevorderen van slaap.
  • Magnesium: Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij het reguleren van zenuw- en spierfunctie. Sommige mensen nemen magnesiumsupplementen om te helpen ontspannen voor het slapengaan.
  • Beperking van cafeïne en elektronica: Het beperken van cafeïne-inname in de uren voor het slapengaan en het vermijden van elektronische schermen (bijv. smartphones, computers) vlak voor het slapengaan kunnen ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
  • Regelmatig slaapschema: Een regelmatig slaapschema aanhouden, waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, kan helpen om je lichaam in een natuurlijk slaapritme te houden.

Drie natuurlijke slaapmiddelen in MoodComplete capsules:

  • L-theanine: L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Het wordt vaak gebruikt om ontspanning en slaap te bevorderen.
  • Glidkruid is een kruid dat wordt gebruikt als een natuurlijk middel om ontspanning en slaap te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt in de kruidengeneeskunde en heeft kalmerende eigenschappen op het brein. Daardoor worden gevoelens van angst en spanning sterk vermindert.
  • Omega 3: Omega-3 vetzuren uit algenextract (de primaire bron van omega 3) hebben veel gezondheidsvoordelen, waaronder een gezonde slaap. Indirect helpt omega-3 tege slaaptekort door de ontstekingsremmende eigenschappen, het verbeteren van de mentale gezondheid en je humeur en het in balans brengen van je dag- en nachtritme.

Natuurlijke slaapmiddelen, inclusief Omega 3, glidkruid en l-theanine, hebben de tijd nodig voordat je resultaat merkt. Meestal duurt het tussen de één en twee weken voordat je een volledige werking hebt van deze natuurlijke slaapmiddelen. Wat je wel snel merkt is een rustig gevoel en een diepere slaap waardoor je beter wakker wordt.

MoodComplete; de natuurlijke oplossing tegen slaaptekort

Wil je iets dat op een natuurlijke manier tegen slaaptekort werkt? Gebruik dan MoodComplete. Het is een natuurlijk slaapmiddel zonder bijwerkingen. Als je last hebt van chronisch slaaptekort, wacht dan niet langer. Het helpt je om eindelijk de rust te krijgen die je nodig hebt. De capsules van MoodComplete zijn een unieke samenstelling van Omega 3, glidkruid en l-theanine. Neem afhankelijk van je lichaamsgewicht twee of drie capsules per dag en ga zo slaaptekort op een natuurlijke manier tegen.

MoodComplete capsules kopen kun je hier eenvoudig online doen. Kies hier welke verpakking je wilt. Je kunt kiezen voor een losse verpakking met 60 capsules. Ook kun je kiezen voor een voordeelpakket met drie verpakkingen tegelijk met korting.

Veel mensen kiezen voor een abonnement. Steeds weer opnieuw de capsules bestellen is dan niet nodig. Je capsules worden gratis verzonden op het moment wanneer de vorige verpakking op raakt.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur per brievenbuspost. Verzending is gratis in Nederland en België.

MoodComplete losse verpakkingen

60 – 180 st. 

€28,90 –
€73,70 €86,70

MoodComplete abonnementen

120 – 180 st. per 2 maanden

53,80 €57,80  – €69,35 €86,70

*per 2 maanden

Scroll naar boven